1. Find out the sum of all the numbers up to four digit made by 1, 2, 3 and 4 (repetition are allowed)

E.g. 1+2+3+4+11+12+13+14+21+22+23+24+ …+4441+4442+4443+4444? (MARKS: 3/4/5)



2. A grass field of 120-sq. meter bounded by a equilateral triangular compound. Three goats tied up with ropes that can just touch the opposite line. A goat can eat all grass which it only gets, half of that two can eat , and one third of that three can eat. How much a goat can eat? (Mark 2) ans.: one-third i.e. 40-sq meter.



3. There are 100 bulbs and 100 switches.

i. All bulbs are switched on.

ii. All bulbs divided by two are switched on if off and switched off if on.

iii. ,, ,, ,, ,, three –do-

iv. This continues upto 100 i.e. at last the bulb dived by 100 is switched on if off and off if on.

How many bulbs wiil be in on condition after this? (Marks: 4/5)



5. When a boy is asked abt his age he said I’m 2.5 times the age of my sis now.Last yr.Iwas 3 times the age of hers.2 yrs. before Iwas 4 times her age .Before 3 yrs. I was7 times her age .Find out age of both.

(Marks:4 )Ans:10, 4


2.5x=y;3(x-1)=y-1;4(x-2)=y-2;7(x-3)=y-3; Boy(y)=10,Sis(x)=4.



6. In a apartment there are some families.

i) No. of children > No.of Boys>No.of Girls>No.of families

ii) Every family has children

iii) A Girl has at least one Brother and at most one Sis

iv) Children of one family > Sum (Children of all other families)

Find out no. of families ,boys ,girls



7. Someone says to A,B,C,”I’ve a horse and his color is either Black,Brown,Grey.”

A says it’s not Black

B says it’s either Brown or Grey

C says it’s Brown

The person said among you one is correct and one is wrong .

Find out the color of the horse .Ans:color is Grey;B is correct and C is wrong.Mark:2



8. There are 2 systems for temperature measurement A,B.

System A System B

19 33

133 87

Find out the temp.when A=B.Ans.52.5 degree

Soln:Take 2 consts.A,B.

A+19B=33 and A+133B=87. Find Out A,B.Final eqn A+Bt=t.



9.A Sultan has 3 Queens Amina ,Fatin,Safie.Three thieves Abu,Kirsha,Badri stole 3 Jewels from these three

Queens.Three jewels are Dimond ,Emerald,Ruby

i) The Dimond thief is a bachelore and the dangerous among the three thieves.

ii) Amina is younger to one who has Emerald.

iii) Abu’s brother in law Kirsha is less dangerous than who take Emerald .

iv) Badri has not stolen fromFatin(not sure sbt this stmnt)

Who has which jewels and who theft which? Mark:8

Ans:Abu —Emerald(from Fatin)

Kirsh—-Ruby (from Amina)

Badri—-Dimond (from Safie)


10. There is a circle whose diameter is equal to the length of a chess board . If that is put on the chessboard how many complete squares will be in the circle.

Ans.: It can be done both by calculation and graphical method.

Answer is 32. Draw a square inside the circle.

No: of square (area of inner square)/(area of single square of chess)

11. There is an idler and a devil. The devil said to the idler “cross the bridge and your money will be doubled. But you have to give 24$ to me every time you cross.” The idler did so. First time he crossed he find his money doubled and gave 24$ to the devil. He did so for the second time. When he crossed the bridge for the third time he found his total money equal to 24$ and has to give all to the devil. How much did he have at first?

Ans.: 21$. Start from the last and go backward.

12. There is train moving at some speed (say x km/h). A person is also moving at some speed (2 km/h) towards certain direction either same as the train or opposite to that of the train. Find out how much time will it take for the train to cross the person?

13. Mathematician and children problem. Ans.: 6,6,1 years.






Infosys Technologies Ltd.


1 . There are 4 political parties . Day Flight , Eat well , Good Sleep =

Deposit Loss. The 3 statements are

a. Either Day Flight or Eat Well will win the election.

b. Day Flight cannot win election.

c. Neither Deposit Loss nor Eat well can win the election.

Only one statement is true while other two are false .who win the = election =85

Soln : Deposit Loss ( F T F )



2. Javed , Roshan , Bharati and Sheela are supposed to have won prizes =

in math , French , Logic , and Eng. But its not clear who won what.

a. Sheela guessed that Roshan must have won logic.

b. Roshan guessed that Sheela will never win Math. =20

c. Javed guessed that Bharati has won French.

d. Bharati guessed Javed has got Eng.

Of those guesses the winners of Math and logic prizes guessed correctly =

while other two guessed wrong. Who won which prize.

Soln Sheela —-English.

Roshan —French





3. there are 10 cig packs each conatining an unknown no of cigs( each =

pack has between 50 and 100). One pack has all bad cigs . Each good cig =

( if u can agree that any cig is good) weighs 1gm. Each bad cig weighs =

1.1 gm or .99 gm but all bad cigs weigh same. Using a spring chemical =

balance ( which gives u the exactweight) .Find out which pack is bad , =

using the balace only once.



4. 24 apples were divided among 3 brothers . Each of them got the same =

no of apples as their age 3 years ago. The youngest of them kept half =

of his share and divided the rest of them equally between other two. =

Other two did the same thing. They all ended up with 8 apples each . =

Determine their ages.

Ans 7 , 10 , 16.



5. a city is divided into 16 blocks with rows passing betwwen them =

Find the no of ways one can move from A and C. ( if u can only move =

upwards and to the right. Different paths may have common routes in =

some parts

ans 8 C 4 =3D 70.



6. A is murdered And the statements given by B , C , D are

B – I am a lawyer.

I haven’t killed.

C – I am a layer

I haven’t killed.

D- I am not a lawyer.

A lawyer is a murderer.

Out of these 6 2 are are correct and two of them lawyer.

Ans . first 2 are Truth . Last four are false . c has killed.



7 . Baron’s guide problem colur prob.

7 C E E=20


_______________ =20

9 9 9 9



8. From the north pole a flight takes up with full capacity of fuel =

It can travel half of the globe. You canchange fuel and do whatever =

you like in air. How many minimum flights will be reqd travel the =

earth once through south pole.

Ans 3.



9. Every day a cyclist meets a train at a particular crossing . The =

road is straight. The cyclist travels with a speed of 10 kmph . one day =

the cyclist comes late by 25 min and meets the train 5 km from the =

crossing. What is the speed of the train?

Ans assume that the man and the train normally meet at the crossing =

at 8 a.m . he is 5 km behind at 7.30 . But when the cyclist is late he =

arrives at the crossing at 8.25 and therefore 5 km behind at 7.55 am =

. Since the train takes 5 min to travel 5 km , the speed of the train =

is 60 kmph.


10.A frog starts climbing a 30 ft wall.Each hr he climbs 3 ft and slips back 2. How many days does it

take him to reach the top and get out ?


Ans: 28hrs

At the end of 27 hrs hes 3ft from the top. And during the 28th hr he climbs the remaining 3ft

And hes out. So 28 hrs (shankuntala Devis more puzzles to puzzle u, 197th question).



11. A truck and a car are moving in the same direction at 40 and 60km/hr respectively. Truck was 1500 m Ahead of the car at the start. After some time they both crash. What was distance one minute b4 the Crash.

Convert them into m/sec and do it. The figures 40 and 60 hes not sure.

Suppose one is 15m/s another is 10m/s.

So in one sec car covers 5m.

For 1500m it will take 300s =5 min.

One min b4 I: e 4min I; e 240 sec … it will cover 240 * 5 = 1200.

So the distance b/w them is 300. THE FIGURES ARE NOT THE SAME. It’s been just an example.



12. Professor Kittredge’s literature seminar includes students with varied tastes in poetry. All those in the seminar who enjoy the poetry of browning also enjoy the poetry of Eliot. Those who enjoy the poetry of Eliot despise the poetry of colridge.


Some of those who enjoy the poetry of Eliot also enjoy the poetry of Auden.

All those who enjoy the poetry of Coleridge also enjoy the poetry of Donne.

Some of those who enjoy the poetry of donne also enjoy the poetry of Eliot.

Some of those who enjoy the poetry of auden despise the poetry of cleridge

All those who enjoy the poetry of donne also enjoy the poetry of frost.


1. Miss garfield enjoys the poetry of donne. Which of the following must be true?

A) she may or may not enjoy the poetry of coleridge.

B) She doesn’t enjoy the poetry of bropwning.

C) She enjoys the poetry of auden.

D) She doesnot enjoy the poetry of eliot.

E) She enjoys the poetry of coleridge.


2. Mr. Huxtable enjoys the poetry of browning. He may also enjoy any of the following poets except

A) auden

B) coleridge

C) donne

D) eliot

E) frost


3) Miss inaguchi enjoys the poetry of coleridge. Which of the fllwing must be false?

A) she doesnot enjoy the poetry of auden.

B) She enjoys the poetry of donne.

C) She enjoys the poetry of frost.

D) She doesnot enjoy the poetry of browning.

E) She may enjoy the poetry of eliot.


4) Based on the info provide, which of the following stmnts concerning the members of the seminar must be true?

a) all those who enjoy the poetry of eliot also enjoy the poetry of browning.

b) None of those who despise the poetry of frost enjoy the poetry of auden.

c) Some of those who enjoy the poetry of auden des-ise the poetry of coleridge.

d) None of those who enjoy the poetry of browning despise the poetry of donne.

e) Some of those who enjoy the poetry of frost despise the poetry of donne.





13) The person meets one train at the crossing every day.

One day hes 20 min late . He meets the train 5 miles from the place If the speed of the man is 12 mile/hr

What is trains speed.

6 **)*****(*7*








Ans 53)*****(971 I think this is the ans so that u can find the rest. Any way check it out again.








1.An escalator is descending at constant speed.
A walks down and takes 50 steps to reach the bottom.
B runs down and takes 90 steps in the same time as A takes 10 steps.
How many steps are visible when the escalator is not operating?

Ans: 150 steps

2. Every day a cyclist meets a train at a particular crossing.
The road is straight before the crossing and both are travelling in the same direction.
The cyclist travels with a speed of 10 Kmph.
One day the cyclist comes late by 25 min. and meets the train 5km before the crossing.
What is the speed of the train?

Ans: 60 kmph

3. There are five persons with surnames Mukherjee, Misra, Iyer, Patil and Sharma.
There are 4 persons having first or middle name of Kumar, 3 persons with Mohan, 2 persons with Dev and 1 Anil.
Either Mukherjee and Patil have a first or middle name of Dev or Misra and Iyer have their first or middle name of Dev.
Of Mukherkjee and Misra, either both of them have a first or middle name of Mohan or neither have a first or
middle name of Mohan.
Either Iyer or Sharma has a first or middle name of Kumar but not both.
Who has the first or middle name of Anil?

Ans: Kumar Misra Dev
Mohan Iyer Dev
Kumar Patil Mohan
Mohan Sharma Kumar

4. Boys are allowed to watch football at C.V.Raman auditorium subjected to conditions.
The boy over age 16 can wear overcoat
No boy over age 15 can wear cap
To watch the football either he has to wear overcoat or cap or both
A boy with an umberella or above 16 or both cannot wear sweater.
Boys must either not watch football or wear sweater.
What is the appearence of the boy who is watching football.

5. A bird keeper has got P pigeons, M mynas and S sparrows.
The keeper goes for lunch leaving his assistant to watch the birds.
Suppose p=10, m=5, s=8 when the bird keeper comes back, the assistant informs the x birds have escaped. The bird keeper exclaims: “Oh no! All my sparrows are gone.”
How many birds flew away?
When the bird keeper comes back, the assistant told him that x birds have escaped. The keeper realised that atleast 2 sparrows have escaped.
What is minimum no of birds that can escape?

6. Answer the following questions based on the conditions from the choices A, B, C, D, E as described below:
(A) if a definete conclusion can be drawn from condition 1
(B) if a definete conclusion can be drawn from condition 2
(C) if a definete conclusion can be drawn from condition 1 and 2
(D) if a definete conclusion can be drawn from condition 1 or 2
(E) no conclusion can be drawn using both conditions
person 1 says N<5
person says N>5
person 3 says 3N>20
person 4 says 3N>10
person 5 says N<8
What is the value of N?

a) 1. No of persons who speak false being less than no of persons who tells the truth.
2. Person 2 is telling the truth.

b) 1. no of persong telling the truth is greater than no of persons telling lies
2. person 5 is telling the truth.

7. There are N coins on a table and there are two players A & B.
You can take 1 or 2 coins at a time.
The person who takes the last coin is the loser.
A always starts first.
If N=7
(a) A can always win by taking two coins in his first chanse
(b) B can win only if A takes two coins in his first chance.
(c) B can always win by proper play
(d) none of the above

2. A can win by proper play if N is equal to
(a) 13 (b) 37 (c) 22 (d) 34 (e) 48
Ans: (e.)

3. B can win by proper play if N is equal to
(a) 25 (b)26 (c) 32 (d) 41 (e) none

4. if N<4, can A win by proper play always?
(a) Yes (b) No

8. Two twins have vertain peculiar charcteristics.
One of them always lies on Monday, Wednesday, Friday.
The other always lies on Tuesdays, Thursdays and Saturdays.
On the other days they tell the truth. You are given a conversation.
Person A– today is Sunday my name is Anil
Person B — today is Tuesday, my name is Bill
What day is today?
Ans: Today is Tuesday.

9. There is a safe with a 5 digit number as the key.
The 4th digit is 4 greater than second digit, while 3rd digit is 3 less than 2nd digit.
The 1st digit is thrice the last digit.
There are 3 pairs whose sum is 11.
Find the number.
Ans: 65292

10. A hotel has two wings,the east wing and the west wing.
Some east wing rooms but not all have an ocean view.
All west wing rooms have a harbour view.
The charge for all rooms is identical, except as follows :
Extra charge for all harbour view rooms on or above the 3rd floor
Extra charge for all ocean view rooms except those without balcony
Extra charge for some harbour rooms on the first two floor & some east wing rooms without ocean view but
having kitchen facilities.
Which of the following cannot be determined on the basis of the nformation given:
I. Whether there are any rooms without a balcony for which an extra charge is imposed.
II. Whether any room without a kitchen or a view involves an extra charge.
III. Whether two extra charges are impsed for any room.
(A) I only
(B) II only
(C) III only
(D) II and III only
(E) I, II and III
(This question is from 1999 Barrons GRE Guide model Test 3 – section 6, question 22)
Ans: (A)


11. Mrs. Jones, Mrs. Davis and Mrs. Smith are Friends. Their first names are Mary, Helen and Dorothy though not in order. All three of them go on shopping, where Marry spends twice of what Helen spent and Helen spends thrice of what Dorothy Spends. Mrs. Davis spends 3.85 more than Mrs. Smith. Identify the Families of these three women.

12. A cube of size 10 units, painted black, is cut into 1000 pieces of 1 unit size. How many of the cubes are painted (At least on one side)

13. A Person gets his old book binded. But he finds that the page numbers are cut off. So he starts numbering the pages. During the process he finds that 3 is encountered 61 times. Can u tell how many pages were there in the book?

14. A child questions his father, “What is your father’s age”, to which the father answers “He was aged X in year X2”. If the context is 20th Century, What is his Date of Birth?

15. A Clock loses exactly 24 minutes per hour. The Clock is now showing 3.00 A.M. If the clock was corrected a midnight and it stooped 1 hour ago, What is the correct time now? 6. A boy will cycle his way to his grandfather’s house. On the first day he cycles 1/2 of the distance. On the second day he cycles 1/2 of he remaining distance. On the third day he cycles three quarter of the remaining. On the fourth day he cycles 10 miles. On the fourth day he cycles 3/4 of the remaining distance and on the final day he cycles the remaining 5 miles. What is total distance he traveled?

17. A rich man wanted to distribute his collection of gold coins among his ten children comprising of 5 sons and 5 daughters. He also wanted to give some coins to his car driver. He proceeds on the following basis. The first coin went to the car driver and then 1/5th of the remaining coins to his first son. He then gave another coin to the car driver and distributed 1/5th of the remaining coins to his second son. This procedure went on till all the five sons received their share. Once all the sons received their shares, he distributed the remaining coins equally among his daughters. Can u find how many gold coins the rich man had?

18. Ava, Fanny, Eartha, Cynthia, Isabelle and Rick, Smith, Vic, Steve, Willy are 5 Couples though not in order. Each were married on the different day of the week from Monday to Friday.Ava was married on Monday but not to Willy Steve was married on Thursday and Rick on Friday (but not to Isabelle) Fanny married Vic on the day after Eartha was married. Identify the Couples.





Infosys Technologies Ltd.


1) A man collects cigarette stubs and makes one full cigarette with every 8 stubs.
If he gets 64 stubs how many full cigarettes can he smoke.

Ans: 8+1=9

2) A soldier looses his way in a thick jungle. At random he walks from his camp but mathematically in an interesting fashion. First he walks one mile East then half mile to North. Then 1/4 mile to West, then 1/8 mile to South and so on making a loop.
Finally how far he is from his camp and in which direction.

Ans: Distance travelled in north and south directions
1/2 – 1/8 + 1/32 – 1/128 + 1/512 – and so on
= 1/2/((1-(-1/4))
Similarly in east and west directions
1- 1/4 + 1/16 – 1/64 + 1/256 – and so on
= 1/(( 1- ( – 1/4))
Add both the answers

3) How can 1000000000 be written as a product of two factors neither of them containing zeros

Ans: 2 power 9 x 5 power 9

4) Conversation between two mathematcians:
First : I have three childern. The product of their ages is 36.
          If you sum their ages, it is exactly same as my neighbour’s door number on my left.
The second mathematician verfies the door number and says that it is not sufficient.
Then the first says ” Ok one more clue is that my youngest is really the youngest”. Immmediately the second mathematician answers .
Can you answer the question asked by the first mathematician?
What are the childeren ages?

Ans 1,6 and 6

5) Light glows for every 13 seconds . How many times did it glow between 1:57:58 and 3:20:47 am.

Ans : 383 + 1 = 384

6) 500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights.
Tallest among each row of all are asked to fall out.
And the shortest among them is A.
Similarly after resuming that to their original podsitions that the shortest among each column are asked to fall out.
And the tallest among them is B .
Now who is taller among A and B ?

Ans A


7) A person with some money spends1/3 for cloths, 1/5 of the remaining for food and 1/4 of the remaining for travel.
He is left with Rs 100/- .
How much did he have with him in the begining ?

Ans: Rs 250/-

8) There are six boxes containing 5 , 7 , 14 , 16 , 18 , 29 balls of either red or blue in colour.
Some boxes contain only red balls and others contain only blue.
One sales man sold one box out of them and then he says
” I have the same number of red balls left out as that of blue “.
Which box is the one he solds out ?

Ans: Total no of balls = 89 and (89-29 /2) = 60/2 = 30
and also 14 + 16 = 5 + 7 + 18 = 30

9) A chain is broken into three pieces of equal lenths containing 3 links each.
It is taken to a backsmith to join into a single continuous one .
How many links are to to be opened to make it ?

Ans : 2.

10) Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate.
It takes 24 days for 70 cows and 60 days for 30 cows to eat the whole of the grass.
How many cows are needed to eat the grass in 96 days.?

Ans : 20
g – grass at the beginning
r – rate at which grass grows, per day
y – rate at which one cow eats grass, per day
n – no of cows to eat the grass in 96 days
g + 24*r = 70 * 24 * y
g + 60*r = 30 * 60 * y
g + 96*r = n * 96 * y
Solving, n = 20.


11. From a vessel, 1/3rd of the liquid evaporates on the first day.
    On the second day 3/4th of the remaining liquid evaporates.
    What fraction of the volume is present at the end of the second day.

Ans: 50%

12. An orange glass has orange juice and white glass has apple juice both of equal volumes.
    50ml of the orange juice is taken and poured into the apple juice.
    50ml from the white glass is poured into the orange glass.
    Of the two quantities, the amount of apple juice in the orange glass and the amount of orange juice in the white glass,      which one is greater and by how much?

Ans: The two quantities are equal

13. There is a 4 inch cube painted on all sides.
    This is cut down into of 1 inch cubes.
    What is the no of cubes which have no pointed sides.

Ans:  8

14. Sam and Mala have a conversation.

  • Sam says I am certainly not over 40
  • Mala says I am 38 and you are atleast 5 years older than me
  • Now Sam says you are atleast 39

All the statements by the two are false.
How old are they really?

Ans: Mala = 38 yrs
        Sam  = 41 yrs. 

15. Ram Singh goes to his office in the city, every day from his suburban house.
    His driver Gangaram drops him at the railway station in the morning and picks him up in the evening.
    Every evening Ram Singh reaches the station at 5 O’ Clock.
    Gangaram also reaches at the same time.
    One day Ram Singh started early from his office and came to the station at 4 O’ Clock.
    Not wanting to wait for the car he starts walking home. Mangaram starts at normal time, picks him up on the way
    and takes him back house, half an hour early.
How much time did Ram Singh walk?

16. In a railway station, there are two trains going.
   One in the harbour line and one in the main line, each having a frequency of 10 minutes.
   The main line service starts at 5 o’clock and the harbour line starts at 5.02A.M.
   A man goes to the station every day to catch the first train that comes.
   What is the probability of the man catching the first train?

Ans: 0.8

17. A family X went for a vacation.
    Unfortunately it rained for 13 days when they were there.
    But whenever it rained in the mornings, they had clear afternoons and vice versa.
    In all they enjoyed 11 mornings and 12 afternoons.
    How many days did they stay there totally?

Ans: 18

18. A survey was taken among 100 people to find their preference of watching T.V. programmes.
    There are 3 channels. Given the no of people who watch

  • at least channel 1
  • at least channel 2
  • at least channel 3
  • no channels at all
  • atleast channels 1and 3
  • atleast channels 1 and 2
  • atleast channels 2 and 3

Find the no of people who watched all three.

19. Albert and Fernandes have two leg swimming race.
      Both start from opposite ends of the pool.
      On the first leg, the boys pass each other at 18 m from the deep end of the pool.
      During the second leg they pass at 10 m from the shallow end of the pool.
      Both go at constant speed but one of them is faster.
      Each boy rests for 4 seconds at the end of the first leg.
     What is the length of the pool?

20. Each alphabet stands for one digit in the following multiplication.

      T H I S
      x     I S
    X F X X
    X X U X

What is the maximum value T can take?

Ans:  T max value = 4




Infosys Technologies Ltd.


1. Mr.Mathurs jewels have been stolen from his bank locker .
The bank has lockers of 12 people which are arranged in an array of 3 rows and 4 columns like:

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12

The locker belonging to JONES was to the right of BLACK’S locker and directly above MILLAR’S.
BOOTH’S locker was directly above MILLAR’S.
SMITH’S locker was also above GRAY’s (though not directly).
GREEN’S locker was directly below SMITH’S.
WILSON’S locker was between that of DAVIS and BOOTH.
MILLAR’S locker was on the bottom row directly to the right of HERD’S.
WHITE’S locker was on the bottom right hand corner in the same column as BOOTH’S.
Which box belonged to Mr.Mathurs?

Ans: Box number 9 belongs to Mr.Mathurs.

2. Fifty minutes ago if it was four times as many minutes past three o’clock,how many minutes is it to six o’clock?

Ans: Twenty six minutes.

3. If a clock takes 7seconds to strike 7, how long will the same clock take to strike 10?

Ans: The clock strikes for the first time at the start and takes 7 seconds for 6 intervals-thus for one interval time
Therefore, for 10 seconds there are 9 intervals and time taken is 9*7/6=10 and 1/2 seconds.

4. Three criminals were arrested for shop lifting.
However, when interrogated only one told the truth in both his statements, while the other two each told one true
statement and one lie.
The statements were:

ALBERT :(a)Chander passed the merchandise. (b)Bruce created the diversion.
BRUCE :(a)Albert passed the merchandise. (b)I created the diversion.
CLIVE :(a)I took the goods out of the shop. (b)Bruce passed them over.
Ans: Albert passed the goods.Bruce created the diversion..Clive took the goods out of the shop.

5. Everyday in his business a merchant had to weigh amounts from 1 kg to 121 kgs, to the nearest kg.
What are the minimum number of weight required and how heavy should they be?

Ans: .The minimum number is 5 and they should weigh 1,3,9,27 and 81 kgs.

6. A hotel has 10 storeys.Which floor is above the floor below the floor, below the floor above the floor, below the
floor above the fifth.

Ans: The sixth floor.

7. Seven members sat around a table for three days for a conference.
The member’s names were Abhishek, Amol, Ankur, Anurag,Bhuwan ,Vasu and Vikram.
The meetings were chaired by Vikram.
On the first evening members sat around the table alphabetically.
On the following two nights, Vikram arranged the seatings so that he could have Abhishek as near to him as
possible and abesent minded Vasu as far away as he could.
On no evening did any person have sitting next to him a person who had previously been his neighbour.
How did Vikram manage to seat everybody to the best advantage on the second and third evenings?

Second evening:Vikram,Ankur,Abhishek,Amol,Vasu,Anurag and Bhuwan.
Third evening :Vikram,Anurag,Abhishek,Vasu,Bhuwan,Ankur,Amol.

8. Two trains start from stations A and B spaced 50 kms apart at the same time and speed.
As the trains start, a bird flies from one train towards the other and on reaching the second train, it flies back to the
first train.This is repeated till the trains collide.
If the speed of the trains is 25 km/h and that of the bird is 100km/h.
How much did the bird travel till the collision.

Ans: 100 kms.

9. Four prisoners escape from a prison.
The prisoners, Mr East, Mr West, Mr South, Mr North head towards different directions after escaping.
The following information of their escape was supplied:

The escape routes were The North Road, South Road, East Road and West Road.
None of the prisoners took the road which was their namesake.
Mr.East did not take the South Road
Mr.West did not the South Road.
The West Road was not taken by Mr.East
What road did each of the prisoners take to make their escape?

Ans: Mr.East took the North Road
Mr.West took the East Road
Mr.North took the South Road
Mr.South took the West Road.

10. Complete the series:
5, 20, 24, 6, 2, 8, ?

Ans: 12 (as 5*4=20, 20+4=24, 24/4=6, 6-4=2, 2*4=8, 8+4=12).

11. Replace each letter by a digit.
Each letter must be represented by the same digit and no beginning letter of a word can be 0.

Ans: 0 =1, N = 8 ,E = 2, T = 7

12. Ann, Boobie, Cathy and Dave are at their monthly business meeting.
Their occupations are author, biologist, chemist and doctor, but not necessarily in that order.
Dave just told the biologist that Cathy was on her way with doughnuts.
Ann is sitting across from the doctor and next to the chemist.
The doctor was thinking that Boobie was a goofy name for parent’s to choose,but didn’t say anything.
What is each person’s occupation?
Ans: Since Dave spoke to the biologist and Ann sat next to the chemist and across the doctor, Cathy must be the author
and Ann the biologist.
The doctor didn’t speak, but David did, so Bobbie is the doctor and Dave the chemist.

13. Sometime after 10:00 PM a murder took place.
A witness claimed that the clock must have stopped at the time of the shooting.
It was later found that the postion of both the hands were the same but their positions had interchanged.
Tell the time of the shooting (both actual and claimed).
Ans: Time of shooting = 11:54 PM
Claimed Time = 10:59 PM

14. Next number in the series is
1 , 2 , 4 , 13 , 31 , 112 , ?
Ans: 224.
No number has digits more than 4. All of them are 1 , 2, 4, 8 , 16 , 32 , 64 converted to numbers in base 5

15. Shahrukh speaks truth only in the morning and lies in the afternoon, whereas Salman speaks truth only in the afternoon. A says that B is Shahrukh. Is it morning or afternoon and who is A – Shahrukh or Salman.
Ans: Afternoon ; A is Salman.

16. Two trains starting at same time, one from Bangalore to Mysore and other in opposite direction arrive at their
destination 1 hr and 4 hours respectively after passing each other. How nuch faster is one train from other?
Ans: Twice

17. There are 6 volumes of books on a rack kept in order ( ie vol.1, vol. 2 and so on ).
Give the position after the following changes were noticed.
All books have been changed
Vol.5 was directly to the right of Vol.2
Vol.4 has Vol.6 to its left and both weren’t at Vol.3’s place
Vol.1 has Vol.3 on right and Vol.5 on left
An even numbered volume is at Vol.5’s place
Find the order in which the books are kept now.
Ans: 2 , 5 , 1 , 3 , 6 , 4

18. I bought a car with a peculiar 5 digit numbered licence plate which on reversing could still be read.
On reversing value is increased by 78633.Whats the original number if all digits were different?
Ans: Only 0 1 6 8 and 9 can be readupside down.So on rearranging these digits we get the answer as 10968

19. The shape in the sketch below is that of a square attached to half of a similar square.Divide it into four equal pieces

Ans: Hint : the figure can be divided into 12 equal triangles

20. Supposing a clock takes 7 seconds to strike 7. How mlong will it take to strike 10?
Ans: 10 1/2 seconds.





1. Father’s age is three years more than three times the son’s age.  After three years, father’s age will be ten years more than twice the son’s age.  What is the father’s present age.

Ans: 33 years.                

2. Find the values of each of the alphabets.

     N O O N
     S O O N
  + M O O N
      J U N E

Ans: 9326                        

3.  There are 20 poles with a constant distance between each pole
     A car takes 24 second to reach the 12th pole.
     How much will it take to reach the last pole.

Ans: 41.45 seconds             
        Let the distance between two poles = x
         Hence 11x:24::19x:?

4.  A car is travelling at a uniform speed. The driver sees a milestone showing a 2-digit number. After travelling for an hour the driver sees another milestone with the same digits in reverse order. After another hour the driver sees another milestone containing the same two digits. What is the average speed of the driver.

Ans: 45 kmph                               

5. The minute and the hour hand of a watch meet every 65 minutes.
    How much does the watch lose or gain time and by how much?

Ans:  Gains; 5/11 minutes                  

6. Ram, Shyam and Gumnaam are friends. Ram is a widower and lives alone and his sister takes care of him. Shyam is a bachelor and his neice cooks his food and looks after his house.  Gumnaam is married to Gita and lives in large house in the same town.  Gita gives the idea that all of them could stay together in the house and share monthly expenses equally.  During their first month of living together, each person contributed Rs.25.
    At the end of the month, it was found that Rs 92 was the expense so the remaining amount was distributed equally among everyone.  he distribution was such that everyone recieved a whole number of Rupees.  How much did each person recieve?

Ans. Rs 2                                     
        (Hint: Ram’s sister, Shyam’s neice and Gumnaam’s wife are the same person)

7. Four persons A, B, C and D are playing cards. Each person has one card, laid down on the table below him, which has two different colours on either side.
    The colours visible on the table are Red, Green, Red and Blue.
    They see the color on the reverse side and give the following comment.

A: Yellow or Green
B: Neither Blue nor Green
C: Blue or Yellow
D: Blue or Yellow

8. At 6’o a clock ticks 6 times. The time between first and last ticks is 30 seconds. How long does it tick at 12’o clock.

Ans: 66 sec.                 (2 marks)
9. Three friends divided some bullets equally. After all of them shot 4 bullets the total number of bullets remaining is equal    to the bullets each had after division.
    Find the original number divided.

Ans: 18                         (2 marks)

Initially   .    x          x        x
Now          x-4       x-4     x-4
Equation is   3x-12 = x
10. A ship went on a voyage. After it had travelled 180 miles a plane statrted with 10 times the speed of the ship. Find the distance when they meet from starting point.

Ans: 200miles.             
        Distance travelled by plane = 1/10 distance travelled by ship + 180

11.  Complete the Table given below:

      Three football teams are there. Given below is the group table. Fill in the x’s

Played Won Lost Draw Goals For Goals Against
A 2 2 x x x 1
B 2 x x 1 2 4
C 2 x x x 3 7

Ans: The filled table is given below                              

Played Won Lost Draw Goals For Goals Against
A 2 2 0 0 7 1
B 2 0 1 1 2 4
C 2 0 1 1 3 7

12. There are 3 societies A, B, C.   A lent cars to B and C as many as they had already.    After some time B gave as many tractors to A and C
as many as they have.  After sometime c did the same thing. At the end of this transaction each one of them had 24.
Find the cars each orginally had.

Ans: A had 39 cars, B had 21 cars & C had 12 cars                  
13. There N stations on a railroad. After adding X stations on the rail route 46 additional tickets have to be printed.  Find N and X.

Ans. x=2  and N=11

Let initially, N(N-1) = t
After adding,  (N+X)(N+X-1) =  t+46
By trail and error method                                       (4 marks)
14. Given that April 1 is tuesday.
    A, B, C are 3 persons told that their farewell party was on

  • A  – May 8, thursday
  • B  – May 10,tuesday
  • C  – June 5, friday

Out of A, B, C only one made a completetly true statement concerning date,day and month
The other told  two one told the day right and the other the date right..
What is correct date, month, day.

Ans:  B – (May 10) SUNDAY
        C  – June 6 (Friday).                                    

15. The Bulls, Pacers, Lakers and Jazz ran for a contest.
    Anup, Sujit, John made the following statements regarding results.

  • Anup said either Bulls or Jazz will definitely win
  • Sujit said he is confident that Bulls will not win
  • John said he is confident that neither Jazz nor Lakers will win

When the result cameit was found that only one of the above three had made a correct statement.
Who has made the correct statement and who has won the contest. 

Ans: Sujith; Lakers                     
16. Five people A ,B ,C ,D ,E are related to each other.
    Four of them make one true statement each as follows.

(i)  B is my father’s brother.       
(ii) E is my mother-in-law.
(iii)C is my son-in-law’s brother
(iv)A is my brother’s wife.

Ans: (i)   D
        (ii)  B
        (iii) E
        (iv) C                               

17.  Some statements are given below:

  • L says all of my other four friends have money
  • M says that P said that exactly one among them has money
  • N says that L said that precisely two among them have money
  • O says that M said that three of the others have money
  • P, L and N said that they have money

All the above statement are false..
Who has money & who doesn’t have any money?



Infosys Technologies Ltd.


1. 2 Marks            


When Arthur is as old as his father Hailey is now, he shall be  5 times as old as his son Clarke is now. By then, Clarke will be 8 times older than Arthur is now. The combined ages of Hailey and Arthur are 100  years. How old is Clarke ?




2.  2 Marks

I have one orange glass containing orange juice and another  white glass containing apple juice. I take 50 ml of orange juice and mix it with apple juice in the white glass. Then I take 50 ml of this mixture and transfer it back to the orange glass. If you compare amount of apple juice in the orange glass and

amount of orange juice in the white glass which is more than the other

and by how much ?




3. 3 Marks


The seven digits in this subtraction problem are  0,1,2,3,4,5 and 6.

Each letter represents the same digit whenever it occurs.













What digit is represented by each letter ?





4. 4 Marks


The Jones have named their four boys after favourite  relatives; their friends, the Smiths, have done the same thing with their three boys. One of the families has twin boys. From the following clues, can you determine the families of all seven children and their ages ?


i) Valantine is 4 years older than his twin brothers.

ii) Winston, who is 8, and Benedict are not brothers. They are  each named after a grandfather.

iii) Briscoe is two years younger than his brother Hamilton, But three years older than Dewey.

iv) Decatur is 10 years old.

v) Benedict is 3 years younger than Valentine; they are not related.

vi) The twins are named for uncles.





5. 4 Marks


Motorboat A leaves shore P as B leaves Q; they move  across the lake at a constant speed. They meet first time 600 yards from P. Each returns from the opposite shore without halting, and they meet 200 yards from Q. How long is the lake ?





6. 4 Marks


Fanta, Pepsi and Citra often eat dinner out.


a) Each orders either coffee or tea after dinner.

b) If Fanta orders coffee, then Pepsi orders the drink that Citra orders.

c) If Pepsi orders coffee, then Fanta orders the drink that Citra does not order.

d) If Citra orders tea, then Fanta orders the drink that Pepsi orders.


Which person/persons always orders the same drink after dinner ?





7. 6 Marks


On the Island of imperfection there is a special road, Logic Lane, on which the houses are usually reserved for the more mathematical inhabitants.

Add, Divide and Even live in three different houses on this road (which has houses numbered from 1-50). One of them is a member of the Pukka Tribe,

who always tell the truth; another is a member of the Wotta Tribe, who never

tell the truth; and the third is a member of the Shalla Tribe, who make statements which are alternately true and false, or false and true.


They make statements as follows :


1 The number of my house is greater than that of Divide’s.

2 My number is divisible by 4.

3 Even’s number differs by 13 from that of one of the others.



1 Add’s number is divisible by 12.

2 My number is 37.

3 Even’s number is even.



1 No one’s number is divisible by 10.

2 My number is 30.

3 Add’s number is divisible by 3.


Find to which tribe each of them belongs, and the number of  each of their  houses.





8. 8 Marks



The names of the inhabitants of Walkie Talkie Land sound  strange to the visitors, and they find it difficult to pronounce them, due to  their length and a few vowel sounds they contain. The Walkie Talkie  guide is discussing the names of four inhabitants – A,B,C and D. Their names each contain upto eight syllables, although none of the four names contain the same number. Two of the names contain no vowel sounds; one contains one vowel sound; and one contains two vowel sounds. From the Guide’s statements below, determine the number of

syllables and vowel sounds in each of the four Walkie Talkie names :


i) The one whose name contains two vowel sounds is not A.

ii) C’s name does not contain more than one vowel sound or fewer than seven syllables.

iii)The name with seven syllables does not contain exactly one vowel sound.

iv) B and C do not have names with the same number of vowel sounds.

v) Neither the name with five syllables nor the name with seven syllables

contains more than one vowel sound.

vi) Neither the name with six syllables, nor the B’s name, contains two vowel sounds.






10. 8 Marks


Two identical twins have a very unusual characteristic. One tells nothing but lies on Mondays, Wednesdays and Fridays, and tells nothing but the truth all other days. The other tells nothing but lies on Tuesdays, Thursdays and Saturdays, and tells nothing but the truth all other days. On Sundays both children speak the truth.


1) Which of the following statements can be deduced from the information presented ?


i) If it is Sunday, the twins will both say so.

ii) If it is not Sunday,one twin will give the correct day  and the other will lie about everything.

iii)On any given day, only one twin will give his correct  name.


a) i only

b) i and ii only

c) i and iii only

d) ii and iii only

e) i,ii and iii



2) According to the information presented, which of the following

conversations will be impossible.


a) Twin A : “Today you are a lier”

    Twin B : “You are telling the truth”


b) Twin A : “Today you are a lier”

    Twin B : “Today I am a truthteller”


c) Twin A : “Tommorow I shall be a lier”

    Twin B : “That’s correct”


d) Twin A : “Tommorow you will be a lier”

    Twin B : “Today you are a truthteller”


e) Twin A : “Yesterday we were both truthtellers”

    Twin B : “You are lying”


3) Assume that the twins followed a different set of rules, so that on a given day both told only the truth while next day both only lied, alternating days of truth telling and lying. Under these rules,which


of the following conversations would be possible ?

a) Twin A : “Today you are a lier”

    Twin B : “That is correct”


b) Twin A : “Today you are a lier”

    Twin B : “That is not so”


c) Twin A : “Tommorow we will be liers”

    Twin B : “Yesterday we were truthtellers”


d) Twin A : “Tommorow we will be liers”

    Twin B : “You are 1 year older than I am”


e) Twin A : “We always tell the truth”

    Twin B : “We some times tell the truth”


4) If the twins are heard saying the following on the same day, which choice presents a correct statement ?


Twin A : “It is Sunday Today”

Twin B : “Yesterday was Sunday”

Twin A : “it is summer season now”


a) it is a summer sunday

b) it is a summer monday

c) it is Monday but not summer

d) it is Sunday but not summer

e) it is impossible to determine whether it is Sunday or Monday.


If the code doesn't work, please replace the single quotes and double quotes(Actually these are not proper single and double quotes) in the code with single quotes and double quotes using your keyboard..