INFOSYS-PAPER3


Infosys Technologies Ltd.

 

1. Mr.Mathurs jewels have been stolen from his bank locker .
The bank has lockers of 12 people which are arranged in an array of 3 rows and 4 columns like:

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12

The locker belonging to JONES was to the right of BLACK’S locker and directly above MILLAR’S.
BOOTH’S locker was directly above MILLAR’S.
SMITH’S locker was also above GRAY’s (though not directly).
GREEN’S locker was directly below SMITH’S.
WILSON’S locker was between that of DAVIS and BOOTH.
MILLAR’S locker was on the bottom row directly to the right of HERD’S.
WHITE’S locker was on the bottom right hand corner in the same column as BOOTH’S.
Which box belonged to Mr.Mathurs?

Ans: Box number 9 belongs to Mr.Mathurs.

2. Fifty minutes ago if it was four times as many minutes past three o’clock,how many minutes is it to six o’clock?

Ans: Twenty six minutes.

3. If a clock takes 7seconds to strike 7, how long will the same clock take to strike 10?

Ans: The clock strikes for the first time at the start and takes 7 seconds for 6 intervals-thus for one interval time
taken=7/6.
Therefore, for 10 seconds there are 9 intervals and time taken is 9*7/6=10 and 1/2 seconds.

4. Three criminals were arrested for shop lifting.
However, when interrogated only one told the truth in both his statements, while the other two each told one true
statement and one lie.
The statements were:

ALBERT :(a)Chander passed the merchandise. (b)Bruce created the diversion.
BRUCE :(a)Albert passed the merchandise. (b)I created the diversion.
CLIVE :(a)I took the goods out of the shop. (b)Bruce passed them over.
Ans: Albert passed the goods.Bruce created the diversion..Clive took the goods out of the shop.

5. Everyday in his business a merchant had to weigh amounts from 1 kg to 121 kgs, to the nearest kg.
What are the minimum number of weight required and how heavy should they be?

Ans: .The minimum number is 5 and they should weigh 1,3,9,27 and 81 kgs.

6. A hotel has 10 storeys.Which floor is above the floor below the floor, below the floor above the floor, below the
floor above the fifth.

Ans: The sixth floor.

7. Seven members sat around a table for three days for a conference.
The member’s names were Abhishek, Amol, Ankur, Anurag,Bhuwan ,Vasu and Vikram.
The meetings were chaired by Vikram.
On the first evening members sat around the table alphabetically.
On the following two nights, Vikram arranged the seatings so that he could have Abhishek as near to him as
possible and abesent minded Vasu as far away as he could.
On no evening did any person have sitting next to him a person who had previously been his neighbour.
How did Vikram manage to seat everybody to the best advantage on the second and third evenings?

Ans:
Second evening:Vikram,Ankur,Abhishek,Amol,Vasu,Anurag and Bhuwan.
Third evening :Vikram,Anurag,Abhishek,Vasu,Bhuwan,Ankur,Amol.

8. Two trains start from stations A and B spaced 50 kms apart at the same time and speed.
As the trains start, a bird flies from one train towards the other and on reaching the second train, it flies back to the
first train.This is repeated till the trains collide.
If the speed of the trains is 25 km/h and that of the bird is 100km/h.
How much did the bird travel till the collision.

Ans: 100 kms.

9. Four prisoners escape from a prison.
The prisoners, Mr East, Mr West, Mr South, Mr North head towards different directions after escaping.
The following information of their escape was supplied:

The escape routes were The North Road, South Road, East Road and West Road.
None of the prisoners took the road which was their namesake.
Mr.East did not take the South Road
Mr.West did not the South Road.
The West Road was not taken by Mr.East
What road did each of the prisoners take to make their escape?

Ans: Mr.East took the North Road
Mr.West took the East Road
Mr.North took the South Road
Mr.South took the West Road.

10. Complete the series:
5, 20, 24, 6, 2, 8, ?

Ans: 12 (as 5*4=20, 20+4=24, 24/4=6, 6-4=2, 2*4=8, 8+4=12).
 

11. Replace each letter by a digit.
Each letter must be represented by the same digit and no beginning letter of a word can be 0.

O N E
O N E
O N E
O N E
——-
T E N
Ans: 0 =1, N = 8 ,E = 2, T = 7
 

12. Ann, Boobie, Cathy and Dave are at their monthly business meeting.
Their occupations are author, biologist, chemist and doctor, but not necessarily in that order.
Dave just told the biologist that Cathy was on her way with doughnuts.
Ann is sitting across from the doctor and next to the chemist.
The doctor was thinking that Boobie was a goofy name for parent’s to choose,but didn’t say anything.
What is each person’s occupation?
Ans: Since Dave spoke to the biologist and Ann sat next to the chemist and across the doctor, Cathy must be the author
and Ann the biologist.
The doctor didn’t speak, but David did, so Bobbie is the doctor and Dave the chemist.
 

13. Sometime after 10:00 PM a murder took place.
A witness claimed that the clock must have stopped at the time of the shooting.
It was later found that the postion of both the hands were the same but their positions had interchanged.
Tell the time of the shooting (both actual and claimed).
Ans: Time of shooting = 11:54 PM
Claimed Time = 10:59 PM
 


14. Next number in the series is
1 , 2 , 4 , 13 , 31 , 112 , ?
Ans: 224.
No number has digits more than 4. All of them are 1 , 2, 4, 8 , 16 , 32 , 64 converted to numbers in base 5
 


15. Shahrukh speaks truth only in the morning and lies in the afternoon, whereas Salman speaks truth only in the afternoon. A says that B is Shahrukh. Is it morning or afternoon and who is A – Shahrukh or Salman.
Ans: Afternoon ; A is Salman.
 


16. Two trains starting at same time, one from Bangalore to Mysore and other in opposite direction arrive at their
destination 1 hr and 4 hours respectively after passing each other. How nuch faster is one train from other?
Ans: Twice
 


17. There are 6 volumes of books on a rack kept in order ( ie vol.1, vol. 2 and so on ).
Give the position after the following changes were noticed.
All books have been changed
Vol.5 was directly to the right of Vol.2
Vol.4 has Vol.6 to its left and both weren’t at Vol.3’s place
Vol.1 has Vol.3 on right and Vol.5 on left
An even numbered volume is at Vol.5’s place
Find the order in which the books are kept now.
Ans: 2 , 5 , 1 , 3 , 6 , 4
 


18. I bought a car with a peculiar 5 digit numbered licence plate which on reversing could still be read.
On reversing value is increased by 78633.Whats the original number if all digits were different?
Ans: Only 0 1 6 8 and 9 can be readupside down.So on rearranging these digits we get the answer as 10968
 


19. The shape in the sketch below is that of a square attached to half of a similar square.Divide it into four equal pieces

Ans: Hint : the figure can be divided into 12 equal triangles
 


20. Supposing a clock takes 7 seconds to strike 7. How mlong will it take to strike 10?
Ans: 10 1/2 seconds.

 

                                                                                        ^

                                                                                     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s