GENERAL QUESTIONS


download it here general.doc
 
1. A 2MB PCM(pulse code modulation) has 
 
a) 32 channels 
b) 30 voice channels & 1 signalling channel. 
c) 31 voice channels & 1 signalling channel. 
d) 32 channels out of which 30 voice channels, 1 signalling channel, 
& 1 Synchronizatio channel.
 
Ans: (c)
 
2. Time taken for 1 satellite hop in voice communication is 
 
a) 1/2 second 
b) 1 seconds 
c) 4 seconds 
d) 2 seconds
 
Ans: (a)
 
3. Max number of satellite hops allowed in voice communication is : 
 
a) only one 
b) more han one 
c) two hops 
d) four hops
 
Ans: (c)
 
4. What is the max. decimal number that can be accomodated in a byte. 
 
a) 128 
b) 256 
c) 255 
d) 512
 
Ans: (c)
 
 
5. Conditional results after execution of an instruction in a micro processor 
is stored in 
 
a) register 
b) accumulator 
c) flag register 
d) flag register part of PSW(Program Status Word)
 
Ans: (d)
 
6. Frequency at which VOICE is sampled is 
 
a) 4 Khz 
b) 8 Khz 
c) 16 Khz 
d) 64 Khz
 
Ans: (a)
 
7. Line of Sight is  
 
a) Straight Line 
b) Parabolic  
c) Tx & Rx should be visible to each other 
d) none
 
Ans: (c)
 
8. Purpose of PC (Program Counter) in a MicroProcessor is 
 
a) To store address of TOS (Top of Stack) 
b) To store address of next instruction to be executed. 
c) Count the number of instructions. 
d) To store base address of the stack.
 
Ans: (b)
 
9. What action is taken when the processor under execution is interrupted by
 a non-mask able interrupt? 
 
a) Processor serves the interrupt request after completing the execution of the
 current instruction. 
b) Processor serves the interrupt request after completing the current task. 
c) Processor serves the interrupt request immediately. 
d) Processor serving the interrupt request depends upon the priority of the current
 task under execution.
 
Ans: (a)
 
10. The status of the Kernel is 
 
a) task 
b) process 
c) not defined. 
d) None of the above.
 
Ans: (b)
 
11. To send a data packet using datagram, connection will be established 
 
a) before data transmission. 
b) Connection is not established before data transmission. 
c) No connection is required. 
d) None of the above.
 
Ans: (c)
 
 
12. Word allignment is 
 
a) aligning the address to the next word boundary of the machine. 
b) Aligning to even boundary. 
c) Aligning to word boundary. 
d) None of the above.
 
Ans: (a)
 
13. When a 'C' function call is made, the order in which parameters passed to the
 function are pushed into the stack is 
 
a) left to right 
b) right to left 
c) bigger variables are moved first than the smaller variables. 
d) Smaller variables are moved first than the bigger ones. 
e) None of the above.
 
Ans: (b)
 
14. What is the type of signaling used between two exchanges? 
 
a) inband 
b) common channel signaling 
c) any of the above 
d) none of the above.
 
Ans: (a)
 
15.Buffering is  
 
a) the process of temporarily storing the data to allow for small variation in
 device speeds 
b) a method to reduce cross talks 
c) storage of data within transmitting medium until the receiver is ready
 to receive. 
d) a method to reduce routing overhead.
 
Ans: (a)
 
 
16. Memory allocation of variables declared in a program is 
 
a) allocated in RAM. 
b) Allocated in 
ROM. 
c) allocated on stack. 
d) Assigned to registers.
 
Ans: (c)
 
 
17. A software that allows a personal computer to pretend as a computer terminal is  
 
a) terminal adapter 
b) bulletin board 
c) modem 
d) terminal emulation
 
Ans: (d)
 
18. Find the output of the following program
 
int *p,*q; 
p=(int *)1000; 
q=(int *)2000; 
printf("%d",(q-p)); 
 
Ans: 500
 
 
19. Which addressing mode is used in the following statements:
 
(a) MVI B, 55  
(b) MOV B,A  
(c) MOV M,A
 
Ans. (a) immediate addressing mode. 
(b) Register Addressing Mode 
(c) Direct addressing mode
 
 
20. RS-232C standard is used in _____________.
 
Ans. Serial I/O
 
 
21. Memory. Management in Operating Systems is done by 
 
a) Memory Management Unit 
b) Memory management software of the Operating System 
c) Kernel
 
Ans: (b)
 
 
22. What is done for a Push operation?
 
Ans: SP is decremented and then the value is stored.
 
23. Binary equivalent of 52 
 
Ans. 110100 
 
 
24. Hexadecimal equivalent of 3452 
 
Ans. 72A 
 
 
25. Explain Just In Time Concept? 
 
Ans. Elimination of waste by purchasing manufacturing exactly when needed 
 
 
26. A good way of unit testing s/w program is 
 
Ans. User test 
 
 
27. OOT uses 
 
Ans. Encapsulated of detect methods 
 
 
28.EDI useful in 
 
Ans. Electronic Transmission 
 
 
29. MRPII different from MRP 
 
Ans. Modular version of man redundant initials 
 
 
30. Hard disk time for R/W head to move to correct sector 
 
Ans. Latency Time 
 
 
31. The percentage of times a page number bound in associate register is called 
 
Ans. Bit ratio 
 
 
32. Expand MODEM 
 
Ans. Modulator and Demodulator 
 
 
33. RDBMS file system can be defined as 
 
Ans. Interrelated 
 
 
34. Super Key is 
 
Ans. Primary key and Attribute 
 
 
35. Windows 95 supports 
 
(a) Multi-user  
(b) n tasks  
(c) Both 
(d) None 
 
Ans. (a) 
 
 
36.In the command scanf, h is used for  
 
Ans. Short int 
 
 
37.A process is defined as 
 
Ans. Program in execution 
 
 
38.A thread is 
 
Ans. Detachable unit of executable code) 
 
 
39.What is the advantage of Win NT over Win 95  
 
Ans. Robust and secure 
 
 
 
40.How is memory management done in Win95  
 
Ans. Through paging and segmentation 
 
 
41.What is meant by polymorphism 
 
Ans. Redfinition of a base class method in a derived class 
 
 
42.What is the essential feature of inheritance  
 
Ans. All properties of existing class are derived 
 
 
43.What does the protocol FTP do 
 
Ans. Transfer a file b/w stations with user authentification 
 
 
44.In the transport layer ,TCP is what type of protocol 
 
Ans. Connection oriented 
 
 
45.Why is a gateway used  
 
Ans. To connect incompatible networks 
 
 
46.How is linked list implemented 
 
Ans. By referential structures 
 
 
47.What method is used in Win95 in multitasking 
 
Ans. Non preemptive check 
 
 
48.What is a semaphore  
 
Ans. A method synchronization of multiple processes 
 
 
49.What is the precedence order from high to low ,of the symbols ( ) ++ /  
 
Ans.( ) , ++, / 
 
 
 
50.Preorder of A*(B+C)/D-G 
 
Ans.*+ABC/-DG 
 
51.What is the efficiency of merge sort  
 
Ans. O(n log n) 
 
 
52.In which layer are routers used  
 
Ans.In network layer  
 
 
53.Which of the following sorting algorithem has average sorting behavior -- 
       Bubble sort,merge sort,heap sort,exchange sort 
 
Ans. Heap sort 
 
 
54.In binary search tree which traversal is used for getting ascending order 
values--Inorder ,post order,preorder 
 
Ans.Inorder 
 
 
55.What are device drivers used for  
 
Ans.To provide software for enabling the hardware 
 
 
56.What is fork command in unix  
 
Ans. System call used to create process 
 
 
57.What is make command in unix 
 
Ans. Used forcreation of more than one file 
 
 
58.In unix .profile contains  
 
Ans. Start up program 
 
 
59.In unix 'ls 'stores contents in 
 
Ans.inode block
 
 
60. Which of the following involves context switch,
 
(a) system call  
(b) priviliged instruction 
(c) floating poitnt exception 
(d) all the above 
(e) none of the above
 
Ans: (a)
 
 
61. In OST, terminal emulation is done in
 
(a) sessions layer  
(b) application layer  
(c) presentation layer  
(d) transport layer
 
Ans: (b)
 
62. For 1 MB memory, the  number of address lines required,
 
(a)11  
(b)16  
(c)22  
(d) 24
 
Ans. (b)
 
63. Semaphore is used for
 
(a) synchronization  
(b) dead-lock avoidence 
(c) box  
(d) none
 
Ans. (a)
 
64. Which holds true for the following statement
 
     class c: public A, public B
 
a) 2 member in class A, B should not have same name 
b) 2 member in class A, C should not have same name 
c) both  
d) none
 
Ans. (a)
 
65.Preproconia.. does not do which one of the following
 
(a) macro 
(b) conditional compliclation 
(c) in type checking  
(d) including load file
 
Ans. (c)
 
 
66. Piggy backing is a technique for
 
a) Flow control  
b) Sequence  
c) Acknowledgement  
d) retransmition
 
Ans. (c)
 
67. Which is not a memory management scheme?
 
a) buddy system 
b) swapping 
c) monitors 
d) paging 
 
Ans : c
 
68. There was a circuit given using three nand gates with two inputs and one output. 
    Find the output.
 
a) OR 
b) AND 
c) XOR 
d) NOT
 
Ans. (a)
 
69.Iintegrated check value(ICV) are used as:
 
Ans. The client computes the ICV and then compares it with the senders value.
 
70. When applets are downloaded from web sites , a byte verifier performs _________?
 
Ans. Status check.
 
71. An IP/IPX packet received by a computer using... having IP/IPX  both 
how the packet is handled.
 
Ans. Read the, field in the packet header with to send IP or IPX protocol.
 
72. The UNIX shell ....
 
a) does not come with the rest of the system 
b) forms the interface between the user and the kernal 
c) does not give any scope for programming 
d) deos not allow calling one program from with in another 
e) all of the above
 
Ans. (b)
 
73. In UNIX a files i-node ......?
 
Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size,  
        number of lines to a file, permissions etc.
 
74. The very first process created by the kernal that runs till the kernal 
process is halts is
 
a) init 
b) getty 
c) both (a) and (b) 
d) none of these
 
Ans. (a)
 
75. In the process table entry for the kernel process, the process id value is
 
(a) 0  
(b) 1  
(c) 2  
(d) 255  
(e) it does not have a process table entry
 
Ans. (a)
 
 
76. Which of the following API is used to hide a window
 
a) ShowWindow 
b) EnableWindow 
c) MoveWindow 
d) SetWindowPlacement 
e) None of the above
 
Ans. (a)
 
77. Which function is the entry point for a DLL in MS Windows 3.1
 
a)
Main 
b) Winmain 
c) Dllmain 
d) Libmain 
e) None
 
Ans. (b)
 
78. The standard source for standard input, standard output and standard error is
 
a) the terminal 
b) /dev/null 
c) /usr/you/input, /usr/you/output/, /usr/you/error respectively 
d) None
 
Ans. (a)
 
79. The redirection operators > and >>
 
a) do the same function 
b) differ : > overwrites, while >> appends 
c) differ : > is used for input while >> is used for output 
d) differ : > write to any file while >> write only to standard output 
e) None of these
 
Ans. (b)
 
80. The command grep first second third /usr/you/myfile
 
a) prints lines containing the words first, second or third from the 
file /usr/you/myfile 
b) searches for lines containing the pattern first in the files 
second, third, and /usr/you/myfile and prints them 
c) searches the files /usr/you/myfiel and third for lines containing the 
words first or second and prints them 
d) replaces the word first with the word second in the files third 
and /usr/you/myfile 
e) None of the above
 
Ans. (b)
 
81. You are creating a Index on EMPNO column in the EMPLOYEE table. 
Which statement will you use? 
a) CREATE INdEX emp_empno_idx ON employee, empno; 
b) CREATE INdEX emp_empno_idx FOR employee, empno; 
c) CREATE INdEX emp_empno_idx ON employee(empno);  
d) CREATE emp_empno_idx
INdEX ON employee(empno); 
 
Ans. c
 
 
82. Which program construct must return a value? 
a) Package 
b) Function  
c) Anonymous block 
d) Stored Procedure 
e) Application Procedure 
 
Ans. b
 
 
83. Which Statement would you use to remove the EMPLOYEE_Id_PK PRIMARY KEY 
constraint and all depending constraints fromthe EMPLOYEE table? 
a) ALTER TABLE employee dROP PRIMARY KEY CASCAdE;  
b) ALTER TABLE employee dELETE PRIMARY KEY CASCAdE; 
c) MOdIFY TABLE employee dROP CONSTRAINT employee_id_pk CASCAdE; 
d) ALTER TABLE employee dROP PRIMARY KEY employee_id_pk CASCAdE; 
e) MOdIFY TABLE employee dELETE PRIMARY KEY employee_id_pk CASCAdE; 
 
Ans. a
 
 
84. Which three commands cause a transaction to end? (Chosse three) 
a) ALTER 
b) GRANT  
c) DELETE 
d) INSERT 
e) UPdATE 
f) ROLLBACK 
 
Ans. a ,b ,f
 
85. Under which circumstance should you create an index on a table? 
a) The table is small. 
b) The table is updated frequently. 
c) A columns values are static and contain a narrow range of values 
d) Two columns are consistently used in the WHERE clause join condition of SELECT  
     statements. 
 
Ans.d
 
86. What was the first name given to Java Programming Language.  
 
a) Oak - Java 
b) Small Talk 
c) Oak 
d) None 
 
Ans.a 
 
87.When a bicycle is in motion,the force of friction exerted by the ground 
on the two wheels is such that it acts
 
(a) In the backward direction on the front wheel and in the forward direction 
on the rear wheel. 
(b) In the forward direction on the front wheel and in the backward direction 
on the rear wheel. 
(c) In the backward direction on both the front and rear wheels. 
(d) In the backward direction on both the front and rear wheels.
 
Ans. (d)
 
 
88. A certain radioactive element A, has a half life = t seconds. 
    In (t/2) seconds the fraction of the initial quantity of the element so 
far decayed is nearly
 
(a) 29% 
(b) 15% 
(c) 10% 
(d) 45%
 
Ans. (a)
 
 
89. Which of the following plots would be a straight line ?
 
(a) Logarithm of decay rate against logarithm of time 
(b) Logarithm of decay rate against logarithm of number of decaying nuclei 
(c) Decay rate against time 
(d) Number of decaying nuclei against time
 
Ans. (b)
 
 
90. A radioactive element x has an atomic number of 100. 
    It decays directly into an element y which decays directly into element z. 
    In both processes a charged particle is emitted. 
    Which of the following statements would be true?
 
(a) y has an atomic number of 102 
(b) y has an atomic number of 101 
(c) z has an atomic number of 100 
(d) z has an atomic number of 101
 
Ans. (b)
 
 
91. If the sum of the roots of the equation ax2 + bx + c=0 is equal to the sum 
of the squares of their reciprocals  
    then a/c, b/a, c/b are in 
 
(a) AP 
(b) GP 
(c) HP 
(d) None of these
 
Ans. (c)
 
 
92. A man speaks the truth 3 out of 4 times. 
    He throws a die and reports it to be a 6. 
    What is the probability of it being a 6?
 
(a) 3/8 
(b) 5/8 
(c) 3/4 
(d) None of the above
 
Ans. (a)
 
 
93. If cos2A + cos2B + cos2C = 1 then ABC is a
 
(a) Right angle triangle 
(b) Equilateral triangle 
(c) All the angles are acute 
(d) None of these
 
Ans. (a)
 
 
94. Image of point (3,8) in the line  x + 3y = 7 is
 
(a) (-1,-4) 
(b) (-1,4) 
(c) (2,-4) 
(d) (-2,-4)
 
Ans. (a)
 
 
95. The mass number of a nucleus is 
 
(a) Always less than its atomic number 
(b) Always more than its atomic number 
(c) Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number 
(d) None of the above
 
Ans. (c)
 
 
96. The maximum KE of the photoelectron emitted from a surface is dependent on 
 
(a) The intensity of incident radiation 
(b) The potential of the collector electrode 
(c) The frequency of incident radiation 
(d) The angle of incidence of radiation of the surface
 
Ans. (c)
 
 
97. Which of the following is not an essential condition for interference
 
(a) The two interfering waves must be propagated in almost the same direction or  
     the two interfering waves must intersect at a very small angle 
(b) The waves must have the same time period and wavelength 
(c) Amplitude of the two waves should be the same 
(d) The interfering beams of light must originate from the same source
 
Ans. (c)
 
 
98. When X-Ray photons collide with electrons 
 
(a) They slow down 
(b) Their mass increases 
(c) Their wave length increases 
(d) Their energy decreases
 
Ans. (c)
 
 
99. An electron emits energy 
 
(a) Because its in orbit 
(b) When it jumps from one energy level to another 
(c) Electrons are attracted towards the nucleus 
(d) The electrostatic force is insufficient to hold the electrons in orbits
 
Ans. (b)
 
 
100. How many bonds are present in CO2 molecule?
 
(a) 1 
(b) 2 
(c) 0 
(d) 4
 
Ans. (d)
 
101.Perimeter of the back whell = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain
distance the front wheel gets 10 revolutions more than back wheel . 
what is the distance?
    A)315 feet B)513 feet C)300 feet D)150 feet  
Ans : A
   Five houses lettered A,B,C,D, & E are built in a row next to each
other. The houses are lined up in the order A,B,C,D, & E. Each of the
five houses has a coloured chimney. The roof and chimney of each house
must be painted as follows.
   1. The roof must be painted either green,red ,or yellow.
   2. The chimney must be painted either white, black, or red.
   3. No house may have the same color chimney as the color of roof.
   4. No house may use any of the same colors that the every next house
      uses.
   5. House E has a green roof.
   6. House B has a red roof and a black chimney
 
102. Which of the following is true ?
    (A) At least two houses have black chimney.
    (B) At least two houses have red   roofs.
    (C) At least two houses have white chimneys
    (D) At least two houses have green roofs
    (E) At least two houses have yellow roofs
 
   Ans: (C)
 
103. Which must be false ?
 
   (A) House A has a yellow roof 
   (B) House A & C have different colour chimney
   (C) House D has a black chimney
   (D) House E has a white chmney
   (E) House B&D have the same color roof.
  
   Ans: (B)
 
104. If house C has a yellow roof. Which must be true.
     (A) House E has a white chimney
     (B) House E has a balck chimney
     (C) House E has a red chimney
     (D) House D has a red chimney
     (E) House C has a balck chimney
 
   Ans: (A)
 
105. Which possible combinations of roof & chimney can house
     I. A red roof 7 a black chimney
     II. A yellow roof & a red chimney
     III. A yellow roof & a black chimney
   (A) I only (B) II only (C) III only (D) I & II only (E) I&II&III
 
   Ans; (E)
 
Plumber problem ( 15 - 17)
    
 
Miss Dean wnats to renovate her house. She hires a plumber,
a carpenter, a painter an electricial and interior deorator.
The work to be finished in one working (Monday - Friday ). 
Each worker will take the full day to do his job. Miss Dean
permit only one person to work each day.
 
            I.  The painter cna work  only after the plumber and the
                 carpenter have finished their jobs
            II.  The interior decorator must do his job before the 
                        electrician.
            III.  The carpenter cannot work on Monday or Tuesday
 
106.   If the painter work on Thursday, which one of the following
            alternatives is possible?
            
            (A) The electrician works on Tuesday.
            (B). The electrician works on Friday.
            (C) The interior decorator works after the painter does.
            (D). The painter works on consecutive days
            (E). Miss Dean cannot fit all of the workers int schedule
 
            Ans: (B).
 
107.    If the painter works on Friday which of the following must be 
false?
            (A) . The carpenter may works on Wednesday
            (B).  The carpenter and the electrician may work on
                     consecutive days
            (C).  If the carpenter works on Thursday, the electrician has
                         to work on wednesday
            (D).  The plumber may work before the electrician does
            (E).   The electrician  may work on Tuesday
 
            Ans: (C).
 
108.   Which argument is possible?
 
            (A). The electrician  will works on Tuesday and the interior
                    decorator on Friday
            (B).  The painter will work on wednesday and plumber on thursday
            (C).  The carpenter will works on Tuesday and the painter on Friday
            (D). THe painter will work on Monday and the carpenter on Thursday
            (E). The carpenter will work on Wednesday and the plumber on Thursday
 
       Ans: (E).
 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s