Verbal Questions


Verbal Questions

 Identify the antonym of the word  
1.PERTURBATION:  
(A) impotence (B) obstruction (C) prediction  (D) equanimity (E) chivalry  
Ans:D 
2. Identify the antonym of the word  REPUDIATE:
(A) denounce (B) deceive (C) embrace (D) fib (E) generalize  
Ans:C
3. Find the exact meaning of the word  SUFFRAGE:
(A) absence of charity (B) absence of franchise  (C) absence of pain (D) absence of success (E) absence of malice
  Ans:B 
 4. Find the Secondary (Often Rare) Meanings Of Word  CHAMPION:
(A) relinquish (B) contest (C) oppress (D) modify (E) withhold
 Ans:C 
 5. Find the often rare antonym of the word  AIR: 
 (A) release (B) differ (C) expose (D) enshroud
 Ans:D
 6. Find the exact matching  ORCHESTRA : MUSICIAN ::
 (A) story : comedian   (B) band : singer   (C) garden : leaf   (D) troupe : actor
  Ans:D 
 7. Find the exact matching  CLUB : GOLF :: 
(A) type : book   (B) ball : soccer   (C) glove : baseball   (D) racket : tennis   (E) board : chess 
  Ans:D 
 8. CORROSION : IRON ::  (A) sloth : energy   (B) disease : vision   (C) atrophy : muscle   (D)None  
Ans:C 
 9. EXCERPT : NOVEL ::  (A) critique : play   (B) review : manuscript   (C) swatch : cloth   (D) foreword : preface   
 Ans:C 
 10. PERSPICACIOUS : INSIGHT :: 
 (A) ardent : quickness   (B) warm : temperature   (C) wealthy : scarcity   (D) churlish : enmity 
  Ans:D 
 11. Complete the sentence  Crestfallen by having done poorly on the GRE,
 Susan began to question her  abilities. Her self-confidence was ..........
  (A) appeased   (B) destroyed   (C) placated   (D) elevated  
 Ans:B  
12. Complete the sentence   
Although the warring parties had settled a number of disputes, past experience  made them .......... to express optimism that the talks would be a success.
  (A) rash   (B) ambivalent   (C) scornful   (D) reticent 
 Ans:D 
 13. Complete the sentence 
 Davis is an opprobrious and .......... speaker, equally caustic toward friend  or foe--a true curmudgeon.
   (A)lofty   (B) vituperative   (C) unstinting   (D) retiring 
  Ans:B 
 14 DIDACTIC : TEACH ::   (A) specious : revile   (B) cunning : steal   (C) forensic : debate   (D) troubled : broach   Ans:C                         SYNONYMS     1. CIRCUMSPECT   (i) CONDITION (ii) INSPECT (iii) CAUTIOUS  (IV) RECKLESS  ans: (iii)    2. ABYSMAL  (i) SLIGHT (ii) TERRIBLE (iii) ILLUSTRIOUS (iv) PROLIFIC   ans: (ii)  3. DILIGENT   (i) INTELLIGENT (ii)NOTHARDWORKING(iii)HARDWORKING(iv)FOOLISH  ans: (iii)   4.VEHEMENT  (i) PASSIONATE (ii) CONFESY (iii) NOISY (iv) MOQULIS  ans (i)   5) IMPETUS  (i) CONNECT (ii) CRUCIAL (iii) STIMULUS (iv) LAZY  ans : (iii)    ANTONYMS    1) TRACTABLE  (i) OBJECTIONABLE (ii) ENJOYABLE  (iii) ADAPTABLE (iv) OBSTINATE   ans : (i)  2) COVERT  (i) MANIFEST (ii) INVISIBLE (iii) SCARED (iv) ALTER  ans: (ii)    3) PENSIVE  (i) REPENTENT (ii) SAD (iii) THOUGHTLESS (iv) CARELESS   ans: (iii)    4) MITIGATE   (i) AGGRAVATE (ii) RELIEVE (iii) ELEMINATE (iv) EXHUMAN  ans: (iv)    5) DIVERGENT  (i) CONTRARY (ii) COMING TOGETHER   (iii) CONVERSANT (iv) CONTROVERS  ans: (ii)     Verbal    1. (a) cheerleaders : pompoms  (b) audience:seats  (c) team:goalposts  (d) conductor:podium  (e) referee:decision    Ans. (a)    2. archipelago:islands::    (a) arbor:bower  (b) garden:flower  (c) mountain:valley  (d) sand:dune  (e) constellation:star    Ans. (a)      3. crow:boastful ::    (a) smirk:witty  (b) conceal:s;y  (c) pout:sulky  (d) blush:coarse  (e) bluster:unhappy    Ans. (a)      4. bracket:shelf ::    (a) hammer:anvil  (b) girder:rivet  (c) strut:rafter  (d) valve:pipe  (e) bucket:well    Ans. (a)      5. taxonomy:classification ::    (a) etymology:derivation  (b) autonomy: authorization  (c) economy:rationalization  (d) tautology:justification  (e) ecology:urbanisation    Ans. (a)      6. moderator:debate ::    (a) legislator:election  (b) chef:banquet  (c) auditor:lecture  (d) conspirator:plot  (e) umpire:game    Ans. (a)      7. glossary:words ::    (a) catalogue:dates  (b) atlas:maps  (c) almanac:synonyms  (d) thesaurus:rhymes  (e) lexicon:numbers    Ans. (a)      8. lumber: bear ::    (a) roost:hen  (b) bray:donkey  (c) waddle:goose  (d) swoop:hawk  (e) chirp:sparrow    Ans. (a)      9. celerity:snail ::    (a) indolence:sloth  (b) cunning:weasel  (c) curiosity:cat  (d) humility:peacock  (e) obstinacy:mule    Ans. (a)      10. wood:sand ::    (a) coal:burn  (b) brick:lay  (c) oil:polish  (d) metal:burnish  (e) stone:quarry    Ans. (a)      11. carpenter:saw ::     (a) stenographer:typist  (b) painter:brush  (c) lawyer:brief  (d) runner:sneakers  (e) seamstress:scissors    Ans. (a)      12. horns:bull ::     (a) mane:lion  (b) wattles:turkey  (c) antlers:stag  (d) hooves:horse  (e) wings:eagle    Ans. (a)      13. gullible:duped ::     (a) credible:cheated  (b) careful:cautioned  (c) malleable:moulded  (d) myopic:mislead  (e) articulate:silenced    Ans. (a)      14. marathon:stamina ::     (a) relay:independence  (b) hurdle:perseverance  (c) sprint:celerity  (d) job:weariness  (e) ramble:directness    Ans. (a)      15. Skin:man ::    (a) hide:animal  (b) jump:start  (c) peel:potato  (d) eat:food  (e) wool:cloth    Ans. (a)      16. Bamboo:Shoot ::     (a) Bean:Sprout  (b) Peas:Pod  (c) Potato:Eye  (d) Carrot:Root  (e) Leaf:Stem    Ans. (a)      17. Deflect:Missile ::     (a) Siege:Castle  (b) Distract:Attraction  (c) Protect:Honour  (d) Drop:Catch  (e) Score:Goal    Ans. (a)      18. Editor:magazine ::     (a) captain:ship  (b) actor:movie  (c) director:film  (d) player:team  (e) jockey:horse    Ans. (a)      19. Volcano : Lava ::     (a) Fault:earthquate  (b) crack:wall  (c) tunnel:dig  (d) water:swim  (e) floor:polish    Ans. (a)  20. Disregarded   (a) heed   (b) hopeful  (c) evade  (d) dense  Ans. (a)  21. Obviate  (a) becloud  (b) necessitate  (c) rationalize  (d) execute  Ans. (b)    22. Superficial  (a)  profound  (b) exaggerated  (c) subjective  (d) spirited  Ans. (a)  23.Antonym of Convert  (a)Manifest (b)Invisible (c )Scared (d)Alter  Ans: ( b)  24. Antonym of Mitigate  (a)Aggravate (b)Relieve (c)Eliminate (d)Exhuman  Ans: (a ).  25. Antonym of Clutch  (a) Hold (b) Grab (c) Release (d) Spread  Ans: ( c)  26. Antonym of Disregarded    (a) heed   (b) hopeful  (c) evade  (d) dense    Ans. (a)      27. Antonym of Obviate   (a) becloud  (b) necessitate  (c) rationalize  (d) execute    Ans. (b)      28. Antonym of Superficial   (a) profound  (b) exaggerated  (c) subjective  (d) spirited    Ans. (a)      29. Antonym of Abide   (a) retract an offer  (b) refuse to endure  (c) shield from harm  (d) exonerate    Ans. (b)      30. Antonym of Acerbity   (a) noteworthiness  (b) hypocrisy  (c) mildness of temperament  (d) lack of anxiety    Ans. (c)  31. Synonym of Circumspect   (a) Condition  (b) Inspect  (c) Cautious   (d) Reckless  Ans: (c )  32. Synonym of Vehement   (a) Passionate  (b) Deep (c) Noisy  (d) Prolific    Ans: (a)  33. Synonym of Impetus   (a) Connect  (b) Crucial  (c) Stimulus  (d) Immediate  Ans: (c )  34.Antonym of Motley   (a) Bulky  (b) Speckled  (c) Homogeneous (d) Different  Ans: (c )  35. Antonym of Tractable  (a) Objectionable (b)Enjoyable (c)Adaptable (d)Obstinate  Ans: (a) 

4 thoughts on “Verbal Questions”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s